Historian bakom halsbandet
Fröet till vår idé om kondomhalsbandet uppkom 2010 efter en kväll tillsammans med vänner. Efter några timmar kom samtalet in på sex och en vän delade en historia där hen träffat en person under en utekväll och senare följt med hen hem. Det ena ledde till det andra och plötsligt befann de sig i sovrummet. Vår vän, som är en mycket förutseende person, hade haft en kondom med sig under kvällen – just in case. Problemet var nu att en del av kläderna hade kommit av redan i vardagsrummet, och kondomen befann sig nu i byxfickan i rummet bredvid. Det obekväma av att dels behöva ta upp frågan om kondom eller att behöva skutta iväg naken och utblottad till rummet bredvid för att hämta den, gjorde att den förblev oanvänd i fickan i vardagsrummet.
Våra övriga vänner bekräftade liknande historier. Någon sa: ”jag använder aldrig kondom, den är bara i vägen.” En annan var rädd för att få kommentarer som: ”vad förväntar du dig att få?” och det flesta höll med om att det är obekvämt att föra den på tal. ”Hur ska jag säga det?”
Kvällen tog slut och medan vi promenerade hemåt funderade vi över varför kondomen väcker sådana känslor av pinsamhet och ovilja. Egentligen borde den ju signalera ansvarstagande och trygghet. Varför är det då så obekvämt att prata om den? Ju mer vi funderade det desto mer förstod vi att det var just snacket som var en av grundstenarna till att kondomen aldrig åkte på och att när den väl behövdes fanns den inte alltid nära till hands.
Där och då, en sensommarkväll på en folktom gata på Söder, föddes Feeling Lucky och #kondomhalsbandet som dess självklara produkt.